Wprowadzanie działań wspierających zdrowe odżywianie zyskuje coraz większą popularność w polskich przedsiębiorstwach. Coraz więcej uwagi poświęca się pozytywnemu wpływowi zdrowego stylu życia na zdrowie, samopoczucie i efektywność. Z radością zauważa się wzrost zainteresowania nie tylko wśród osób indywidualnych, ale także wśród przedsiębiorstw, które w ramach swoich programów promujących zdrowie, uwzględniają kwestie związane z żywieniem.
W naszej diecie jest za mało owoców
Według badań, 90% polskich pracowników uważa, że ich dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, a 65% jest przekonanych, że odżywia się zdrowo. Niestety, rzeczywistość jest znacznie mniej optymistyczna. Okazuje się, że tylko połowa spośród nas spożywa wystarczającą ilość owoców, a 44% boryka się z nieprawidłową masą ciała.
Analiza częstotliwości spożycia różnych kategorii produktów pokazała, że jedynie 23% respondentów utrzymuje dietę o wysokim stopniu zgodności z zalecaniami zdrowotnymi. Mimo powszechnie dostępnej wiedzy na temat korzyści płynących z regularnego spożywania przynajmniej 400g warzyw i owoców dziennie ich konsumpcja nadal pozostaje niewystarczająca.
Jaką żywność preferujemy?
Polscy pracownicy twierdzą, że interesują się tym, co znajdzie się na ich talerzu.
Oczekiwania respondentów w stosunku do jedzenia:
- 88 proc. uważa, że jedzenie powinno być bogate w owoce i warzywa,
- 85 proc. zwraca uwagę na to, że jedzenie powinno być pozbawione chemicznych dodatków,
- 79 proc. wśród swoich wymagań wymienia urozmaicenie i różnorodność posiłków,
- 73 proc. zależy na tym, żeby jedzenie było w przystępnej cenie,
- 69 proc. chce, żeby jedzenie było niskokaloryczne. Tyle samo chce wybierać produkty wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska.
Co nam przeszkadza w stosowaniu zdrowej diety?
Z badań wynika, że 54% respondentów nie chce zrezygnować ze swoich ulubionych smaków, nawet jeśli są świadomi, że dania nie są zbyt zdrowe. Co więcej, 45% podkreśla, że brak odpowiedniej siły woli stanowi dla nich problem.
Jednak okazuje się, że droga do zdrowego odżywiania jest utrudniona również przez czynniki związane ze środowiskiem pracy. Aż 49% ankietowanych zauważa, że podczas pracy łatwiej sięgają po niezdrowe przekąski, aby zaspokoić głód. Dodatkowo 46% skarży się na brak czasu i nadmiar obowiązków, co wpływa na ich złe wybory żywieniowe.
Polityka publiczna i przeciwdziałanie otyłości
Na przestrzeni ostatnich lat polityka publiczna zajęła się przeciwdziałaniem otyłości poprzez promocję zdrowego i aktywnego trybu życia, a także edukację społeczeństwa. Według ekspertów problem otyłości nie ogranicza się jedynie do kwestii zdrowotnych to również kwestia niszczenia kapitału ludzkiego.
Źródło: prawo.pl
Najbliższe szkolenia z zakresu BHP
Bezpieczeństwo magazynowania chemikaliów |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
25.11.2024 |
Zobacz więcej |
Szkolenie z zakresu bezpiecznego stosowania diizocyjanianów – szkolenie ogólne |
Białystok |
26.11.2024 |
Zobacz więcej |
Szkolenie okresowe bhp dla pracodawców i innych osób kierujących pracownikami |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
26.11.2024 |
Zobacz więcej |
Szkolenie okresowe bhp dla pracodawców i innych osób kierujących pracownikami |
Wrocław |
26.11.2024 |
Zobacz więcej |
Szkolenie okresowe bhp dla pracowników administracyjno-biurowych |
Lublin |
26.11.2024 |
Zobacz więcej |
Zobacz też: