O FIRMIE
Skontaktuj się
-
Michał Sekunda
Dyrektor handlowy -
22 517 88 66
-
michal.sekunda@seka.pl
- Formularz kontaktowy
Grupa Żywiec
Jesteśmy otwarci na nowe trendy
Jak każda nowoczesna organizacja, uznajemy rozwój pracowników za kluczowy element doskonalenia naszej firmy.
Rozmowa z Jackiem Sawickim, dyrektorem Browaru w Elblągu
ROZMAWIAŁ: Maciej Mazerant / Magazyn SEKA
Grupa Żywiec to Browary produkujące w Żywcu, Warce, Leżajsku, Cieszynie i oczywiście w Elblągu. Bezpieczeństwo i higiena pracy to istotne elementy nowoczesnego przedsiębiorstwa. Na co zwracają Państwo największą uwagę?
Bezpieczeństwo w pracy jest naszym priorytetem. Bardzo dużą wagę przywiązujemy do szerzenia świadomości o bezpieczeństwie na każdym szczeblu naszej organizacji. Od tego zagadnienia rozpoczynamy każde spotkanie, co podkreśla jego wagę i jednocześnie pozwala głęboko zakorzenić się w świadomości pracowników. Dzięki temu, wszyscy dbają zarówno o własne bezpieczeństwo, jak i swoich kolegów i koleżanek.
Dbają Państwo o rozwój pracowników, umożliwiając im udział w szkoleniach oraz podnoszenie kompetencji. Czy dobrze przygotowany do swojej pracy fachowiec to gwarancja bezpieczeństwa w miejscu pracy?
Jak każda nowoczesna organizacja, uznajemy rozwój pracowników za kluczowy element doskonalenia naszej firmy. Mamy bardzo rozbudowany system kształcenia, którego efektywność możemy zaobserwować w codziennych aktywnościach i działaniach realizowanych na stanowiskach pracy. Szkolenia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy nie są dla nas wyłącznie obowiązkiem nałożonym przez prawo. Stanowią trzon całego programu rozwoju naszych ludzi – są jego niezbędnym elementem kształtującym ich kompetencje. Dzięki temu mamy pewność, że odpowiednio wyszkolony pracownik to gwarancja nie tylko wysokiej jakości realizowanych zadań, ale również zachowania najwyższego standardu bezpieczeństwa.
Browar to złożony „organizm”. Każdy, nawet najmniejszy, błąd może być bardzo kosztowny zarówno pod względem finansowym, jak i wizerunkowym. Czy stosują Państwo jakieś specjalne procedury, które mają na celu eliminację potencjalnych problemów?
Proces produkcji piwa podlega bardzo szczegółowym analizom wynikającym z funkcjonującego
u nas zintegrowanego systemu zapewniania jakości. Systemy te są oczywiście stale doskonalone, dzięki czemu ryzyko popełnienia błędu jest bardzo zredukowane. We wszystkich browarach Grupy Żywiec pracują ludzie z często wieloletnim doświadczeniem, co już samo w sobie jest gwarancją eliminacji zagrożeń w procesie produkcyjnym. Niebagatelną rolę odgrywa tu również system TPM (Total Productive Maintenance), zgodnie z założeniami którego pracujemy. Wszystko to pozwala nam skupić się na ewentualnych przyczynach i eliminować je jeszcze zanim przerodzą się w skutki.
Duże znaczenie w dzisiejszych czasach dla wizerunku zakładu, ale również dla jego rentowności, mają zagadnienia związane z ochroną środowiska. Jakie działania mające na celu ochronę zasobów stosuje Państwa Browar?
Środowisko jest dla nas niezwykle ważne, dlatego od lat prowadzimy systematyczne działania w celu redukcji produkowanych odpadów. Nasze wskaźniki zużycia mediów, tj. woda, energia elektryczna czy energia cieplna, są na najniższym, światowym poziomie. Przykładowo Browar w Elblągu znalazł się w gronie pięciu zakładów z całej grupy HEINEKEN o najmniejszym zużyciu wody. Jest to możliwe, dzięki działaniu zgodnie z założeniami tzw. circular economy, czyli gospodarki o obiegu zamkniętym. Staramy się ponownie wykorzystywać jak największą ilość surowców, niezbędnych do procesu produkcji. Dbamy o los naszej planety, czujemy się za nią odpowiedzialni, dlatego cały czas poszukujemy możliwości doskonalenia stosowanych przez nas rozwiązań.
Bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona środowiska to elementy składowe polityki dotyczącej odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstwa. Czy trudno przekonać pracowników do stosowania ściśle określonych procedur i rozwiązań, które nie zawsze są wygodne i wymagają pewnego rodzaju wysiłku?
To nie jest trudne, ponieważ poprzez TPM uwalniamy w naszych pracownikach kreatywność, prowadzącą do stałego doskonalenia procesów. Ludzie chętniej przyłączają się do aktywności, jeśli znają i rozumieją ich rolę w rozwoju organizacji. Procedury, o których Pan mówi, są w większości tworzone przez samych pracowników, dzięki czemu ich realizowanie jest dla nich uzasadnione i zrozumiałe, a tym samym nie powoduje niepotrzebnego lub nadmiernego obciążenia.
Państwa firma dynamicznie się rozwija, zakłady się modernizują, zmienia się otoczenie społeczne i gospodarcze. Rośnie rola bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony środowiska w działalności. Jak się Państwo przygotowują do tych zmian?
Przede wszystkim jesteśmy otwarci na nowe trendy. Otoczenie stawia przed nami wiele wyzwań, których nie traktujemy jak trudności, a raczej jak możliwości do rozwoju. Staramy się być liderem zmian, stawiając na elastyczność poprzez prostotę rozwiązań. Nie obawiamy się więc przyszłości, ponieważ zawsze staramy się ją wyprzedzać, dostosowując swoje kompetencje i naszą organizację do efektywnej roli lidera rynku w tej branży.
Jacek Sawicki
Dyrektor Browaru w Elblągu