Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

aktualnosci_piramida

Aktywność fizyczna oraz prawidłowa dieta leżą u podstaw dobrego samopoczucia. Piramida zdrowego żywienia w sposób graficzny, a przy tym zwięzły ukazuje zasady zdrowego stylu życia. Aktualna Piramida jest odpowiedzią na zalecenia WHO i zawiera w sobie ideę „Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”.

Piramida zdrowego żywienia jest jednym z elementów informacyjnej kampanii społecznej CIOP-PIB pn. „Aktywni w pracy”, promującej aktywność fizyczną wśród osób pracujących. Warto podkreślić, że przedstawione zalecenia dotyczą osób zdrowych, niektóre schorzenia, takie jak: cukrzyca, nadciśnienie czy wrzody żołądka wymagają indywidualnej diety.

Aktywność fizyczna

Ostatnia wersja piramidy, opublikowana w 2016 r. i obowiązująca do dzisiaj, u podstawy przedstawia aktywność fizyczną. Według zaleceń WHO codziennie powinniśmy przynajmniej 30-45 minut poświęcić na sport. Nie musi to być typowe uprawianie sportu, poprzez aktywność fizyczną rozumie się: chodzenie po schodach, spacer, nordic walking, jazda na rowerze, pływanie, etc.

Owoce i warzywa

Podstawą diety powinny być warzywa i owoce. Dostarczają one wielu niezbędnych składników mineralnych, witamin i polifenoli. Zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia. Należy je spożywać jak najczęściej i w jak największej ilości – muszą stanowić przynajmniej połowę tego, co jemy. Pamiętać też należy o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce.

Produkty zbożowe

W aktualnej Piramidzie produkty zbożowe zostały zastąpione warzywami i owocami – nadal jednak stanowią ważny składnik naszego żywienia. Rekomenduje się spożywanie produktów z pełnego ziarna, a także kasze i brązowy ryż. Wszystkie te pokarmy są źródłem błonnika, wspomagają pracę jelit i chronią przed nowotworami.

Mleko i jego przetwory

Na kolejnym piętrze zostały umieszczone produkty mleczne. Zaleca się spożywanie co najmniej 2 dużych szklanek mleka, które można zastąpić np. kefirem, jogurtem i – częściowo – serem. Produkty te są źródłem wapnia i witaminy D.

Mięso i ryby

Specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) zalecają ograniczenie spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego, do 0,5 kg na tydzień, i zastąpienia go rybami, roślinami strączkowymi i jajkami.

Tłuszcze

Na szczycie Piramidy zostały umieszczone tłuszcze. Specjaliści zalecają jednak, by ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je olejami roślinnymi. Dobrym źródłem tłuszczy są też orzechy, które znalazły się na szczycie obok olejów.

Zalecenia IŻŻ

Oprócz podstawowych produktów na Piramidzie zostały umieszczone dodatkowe symbole, takie jak: dzbanek z wodą, przekreślone kostki cukru i solniczka, zioła. Zgodnie z zaleceniami należy więc:

  • unikać spożywania cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  • nie dosalać potraw i kupować produkty z niską zawartością soli. Zamiast tego używać ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
  • pamiętać o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
  • nie spożywać alkoholu.

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia

bhp online


Zobacz też:
bhp i ppoz seka sa 100x40szkolenia zawodowe seka sa 100x40prawo pracy i ubezpieczen spolecznych seka sa 100x40kursy komputerowe seka sa 100x40pierwsza pomoc seka sa 100x40ochrona srodowiska seka sa 100x40rekrutacje i zatrudnienie seka sa 100x40szkolenia miekkie seka sa 100x40
kursy metodyczne seka sa 100x40srodki ochrony roslin seka sa 100x40rachunkowosc i finanse seka sa 100x40prawo zamowien publicznych seka sa 100x40

 

Zapraszamy do odwiedzenia: Facebook | LinkedIn | YouTube | Twitter | Google | Magazyn SEKA

Pobierz najnowsze wydanie magazynu SEKA
Zobacz także
Wyszukiwarka szkoleń
Znajdź szkolenie

Nadchodzące szkolenia

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.