Jakie czynniki niebezpieczne występują w sklepach spożywczych?

aktualnosci_czynniki_niebezpieczne

W sklepach występują czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe, które mogą prowadzić do urazów i uszkodzeń ciała. Zadaniem pracodawcy jest ustalenie zagrożeń występujących na stanowisku pracy oraz podjęcie działań, które zminimalizują ryzyko ich wystąpienia.

Praca w sklepach spożywczych zalicza się do prac średnio ciężkich – pracownik większość swoich obowiązków wykonuje na stojąco. Do najczęstszych jego czynności należą: sięganie, podawanie, chodzenie, podnoszenie i przenoszenie towarów. Stałe, monotonne wykonywanie tych czynności może prowadzić do wypadków przy pracy.

Czynniki niebezpieczne

Śliskie i nierówne powierzchnie, spadające przedmioty, ostre narzędzia oraz krawędzie wyposażenia, ograniczone przestrzenie, a także ruchome, wirujące części urządzeń, do tego środki transportu to wszystko są czynniki niebezpieczne mechaniczne, które powodują urazy lub uszkodzenie ciała pracownika.

Nie należy też zapominać o czynniku fizycznym, jakim jest prąd elektryczny. On również stanowi zagrożenie dla człowieka.

Czynniki szkodliwe

W sklepach stosowane są toksyczne środki do zwalczania owadów i gryzoni, a także środki konserwujące owoce i warzywa. Wszystkie te substancje zaliczane są do czynników szkodliwych chemicznych, które wpływają na stan zdrowia pracowników. Z kolei czynniki szkodliwe fizyczne to: zbyt wysoka lub niska temperatura, wilgotność oraz niewłaściwe oświetlenie.

Czynniki uciążliwe

Praca w pozycji stojącej, podnoszenie i przenoszenie ciężarów, wymuszona pozycja ciała – to czynniki uciążliwe.

Te czynności pracownik wykonuje stale, dlatego mogą one być przyczyną nadmiernego zmęczenia fizycznego, przeciążenia mięśni, stawów oraz kręgosłupa. W konsekwencji prowadzi to do wycieńczenia organizmu, zwiększenia podatności na wypadki, zmniejszenia wydolności fizycznej, powstawania urazów.

Stres jako czynnik uciążliwy

Omawiając zagrożenia występujące w sklepach spożywczych nie można pominąć stresu. Przyczynami jego powstawania są m.in.:

  • konfliktowe sytuacje z klientami,
  • praca nocna i w soboty oraz w tzw. niedziele handlowe,
  • godziny nadliczbowe,
  • konflikty między pracownikami.

Obowiązkiem pracodawcy jest identyfikacja zagrożeń oraz kontrola stanowisk pracy, ich optymalizacja za pomocą środków technicznych i organizacyjnych, stałe doskonalenie organizacji pracy.

Źródło: CIOP-PIB

edukacja bhp


Zobacz też:
bhp i ppoz seka sa 100x40szkolenia zawodowe seka sa 100x40prawo pracy i ubezpieczen spolecznych seka sa 100x40kursy komputerowe seka sa 100x40pierwsza pomoc seka sa 100x40ochrona srodowiska seka sa 100x40rekrutacje i zatrudnienie seka sa 100x40szkolenia miekkie seka sa 100x40
kursy metodyczne seka sa 100x40srodki ochrony roslin seka sa 100x40rachunkowosc i finanse seka sa 100x40prawo zamowien publicznych seka sa 100x40

 

Zapraszamy do odwiedzenia: Facebook | LinkedIn | YouTube | Twitter | Google | Magazyn SEKA

Pobierz najnowsze wydanie magazynu SEKA
Zobacz także
Wyszukiwarka szkoleń

Znajdź szkolenie


Nadchodzące szkolenia