CELE SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i umiejętności do samodzielnego wdrożenia i utrzymania Systemu HACCP w zakładzie zajmującym się obrotem żywnością
ADRESACI SZKOLENIA
Szkolenie to kierowane jest do członków Zakładowego Zespołu ds. Systemu HACCP odpowiedzialnych za jego wdrożenie, utrzymanie, weryfikacje i przegląd, a także kierownictwa średniego szczebla, które zajmie się przygotowaniem instrukcji stanowiskowych, nadzorowaniem organizacji produkcji i systemu metrologii
KORZYŚCI
Uczestnicy nabędą praktycznych umiejętności potrzebnych do pełnienia funkcji osoby wdrażającej i nadzorującej system HACCP
ZAKRES TEMATYCZNY
1 dzień – Podstawy systemu HACCP
– Koncepcja, zasady, podstawowe pojęcia i definicje w systemie HACCP,
– Systemowe podejście do kształtowania jakości
– Podstawy prawne dotyczące stosowania systemu HACCP w Polsce i Unii Europejskiej
– Charakterystyka zagrożeń zdrowotnych podczas obrotu żywnością w
kontekście zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP/GHP)
– Etapy wdrażania systemu HACCP w zakładach zajmujących się obrotem żywnością, analiza zagrożeń i identyfikacja Krytycznych Punktów Kontrolnych
2 dzień – Dokumentowanie i audit systemu HACCP
– Dokumentowanie w systemie HACCP – etapy i zasady tworzenia dokumentacji, struktura dokumentacji, główne fazy obiegu dokumentów, zasady tworzenie głównych dokumentów systemowych: Księgi HACCP, Zakładowego Kodeksu GMP/GHP, Procedur Systemowych i Instrukcji Stanowiskowych
– Ćwiczenia z zakresu tworzenia Planu HACCP
– Audit systemu HACCP – główne rodzaje i cele auditów, metodologia przeprowadzania, przykładowe pytania auditu zgodności z zasadami HACCP