Pliki cookies

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Zaakceptuj, jeśli chcesz dalej korzystać ze strony.

Jeśli widzisz ten popup zbyt często, sprawdź czy masz włączoną akceptację plików cookies w swojej przeglądarce.

Polityka prywatności

Akceptuję
SEKA S.A. | Dostarczamy uzupełniające się usługi w zakresie obowiązkowych zadań firm, w każdym mieście Polski.
Zaznacz stronę

Aż 53 proc. pracowników je posiłki w samotności, a 20 proc. nie przerywa nawet pracy na czas lunchu. Według danych Eurostatu, polscy pracownicy spędzają średnio 41,1 godziny tygodniowo w miejscu pracy. Z tego powodu ważne jest, w jaki sposób pracownik dba o swoje odżywianie w trakcie pracy, co ma bezpośredni wpływ na jego stan zdrowia. Trudności związane z utrzymaniem zdrowej diety wynikają z różnorodnych czynników, zależnych od indywidualnej sytuacji, świadomości i postawy pracownika.

Polacy jedzą w samotności – jak to zmienić?

Według najnowszego raportu Antal i Sodexo zatytułowanego „Jak Polacy jedzą w pracy”, nieco ponad 50% pracowników spożywa posiłki w miejscu pracy w samotności. Szczególnie wśród menedżerów i dyrektorów odsetek tych, którzy jedzą sami, wynosi około 60%. Zauważalny jest wzrost tendencji do jedzenia w samotności na wyższych szczeblach zawodowych, co może być wynikiem presji i specyficznych wymagań stawianych liderom.

Decyzja o spożywaniu posiłków w samotności może być podyktowana różnorodnymi czynnikami, z których wiele może wynikać z atmosfery panującej w miejscu pracy. W przypadku braku harmonijnych relacji w zespole pracownicy często decydują się na spędzanie przerwy lunchowej w pojedynkę, zamiast w towarzystwie swoich koleżanek i kolegów.

Ile posiłków spożywamy w pracy?

Z danych zawartych w informacji prasowej wynika, że około połowa badanych pracowników spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch w miejscu pracy. Warto jednak zaznaczyć, że co dziesiąty respondent nie spożywa żadnego posiłku w trakcie pracy. Taka sytuacja występuje najczęściej wśród dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych zazwyczaj sięga również po przekąski w trakcie pracy, przy czym menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do pracowników na niższych stanowiskach.

Przedstawione dane rysują fascynujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widoczny jest wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej decydują się na spożywanie głównego posiłku w miejscu pracy.

Biuro a dom: gdzie odżywiamy się lepiej?

Z danych zawartych w informacji prasowej wynika, że około połowa badanych pracowników spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch w miejscu pracy. Warto jednak zaznaczyć, że co dziesiąty respondent nie spożywa żadnego posiłku w trakcie pracy. Taka sytuacja występuje najczęściej wśród dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych zazwyczaj sięga również po przekąski w trakcie pracy, przy czym menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do pracowników na niższych stanowiskach.

Przedstawione dane rysują fascynujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widoczny jest wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej decydują się na spożywanie głównego posiłku w miejscu pracy.

źródło:portal prawo.pl

najbliższe szkolenia z zakresu prawa pracy

Czas pracy – ewidencja i grafiki czasu pracy

Szkolenie zdalne/wideokonferencja

26.11.2024

Zobacz więcej

Czas pracy i urlopy pracownicze

Szkolenie zdalne/wideokonferencja

29.11.2024

Zobacz więcej

KURS SPECJALISTA DS. KADR I WYNAGRODZEŃ Z KODEM ZAWODU

Szkolenie zdalne/wideokonferencja

17.01.2025
23.02.2025

Zobacz więcej
inne szkolenia

Zobacz też:

bhp i ppoz seka sa 100x40szkolenia zawodowe seka sa 100x40prawo pracy i ubezpieczen spolecznych seka sa 100x40kursy komputerowe seka sa 100x40pierwsza pomoc seka sa 100x40ochrona srodowiska seka sa 100x40rekrutacje i zatrudnienie seka sa 100x40szkolenia miekkie seka sa 100x40 kursy metodyczne seka sa 100x40srodki ochrony roslin seka sa 100x40rachunkowosc i finanse seka sa 100x40prawo zamowien publicznych seka sa 100x40

Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń do nas!

Wybierz temat lub oddział SEKA S.A.

Infolinia
Infolinia

+48 22 517 88 88

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Dział handlowy
Dział handlowy

+48 22 517 88 66

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Białystok
Oddział Białystok

+48 85 871 22 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Bielsko-Biała
Oddział Bielsko-Biała

+48 33 300 10 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Bydgoszcz
Oddział Bydgoszcz

+48 52 522 57 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gdańsk
Oddział Gdańsk

+48 58 732 08 80

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gdańsk
Oddział Gdańsk

+48 58 732 08 80

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gorzów Wlkp.
Oddział Gorzów Wlkp.

+48 95 737 46 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Katowice
Oddział Katowice

+48 32 700 22 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Kielce
Oddział Kielce

+48 41 230 98 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Koszalin
Oddział Koszalin

+48 94 721 42 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Kraków
Oddział Kraków

+48 12 203 19 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Łódź
Oddział Łódź

+48 42 280 10 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Lublin
Oddział Lublin

+48 81 464 16 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Olsztyn
Oddział Olsztyn

+48 89 679 94 40

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Poznań
Oddział Poznań

+48 61 624 02 60

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Rzeszów
Oddział Rzeszów

+48 17 717 65 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Szczecin
Oddział Szczecin

+48 91 88 19 500

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Warszawa
Oddział Warszawa

+48 22 517 88 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Wrocław
Oddział Wrocław

+48 71 738 38 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline