Utrzymanie prawidłowego stanu nawodnienia organizmu jest bardzo ważnym elementem jego właściwego funkcjonowania. Dotychczasowe badania wskazują, że duży odsetek pracowników ma problem z dbaniem o odpowiednie nawodnienie.
Odwodnienie definiowane jest jako niedobór wody w organizmie. Już nawet niewielkie odwodnienie (1-2% ubytek masy ciała) może wpływać negatywnie na zdrowie, wydajność pracy i bezpieczeństwo pracowników. Nieprawidłowy stan nawodnienia może przyczyniać się do zaburzeń procesów termoregulacji, wydolności fizycznej, sprawności manualnej czy funkcji poznawczych, a to z kolei może doprowadzić do zwiększenia liczby wypadków w pracy.
W celu zapewnienia prawidłowego stanu nawodnienia organizmu pracownicy powinni:
Monitorować swój stan nawodnienia rano, na czczo:
-
- Kontrola barwy moczu – czy mój mocz jest ciemnożółty (bursztynowy), ciemniejszy niż wczoraj?
- Kontrola uczucia pragnienia – czy odczuwam pragnienie?
- Niekiedy także kontrola masy ciała – czy moja masa ciała jest o >1% niższa niż wczoraj?
Spożywać płyny w ilości odpowiadającej indywidualnemu zapotrzebowaniu – pijemy tyle, ile potrzebujemy, aby uzupełnić utracone płyny, ale aby nie zwiększyć znacznie masy ciała (>1%). Niemniej, powinno się pić minimum 1,5 płynów dziennie.
-
- Płyny najlepiej pić z butelek (lub szklanek) o znanej objętości, aby możliwa była kontrola ilości spożytych płynów.
- Ilość spożytych płynów zależy m.in. od tempa pocenia się, warunków środowiskowych, intensywności i długości wysiłku fizycznego.
- Przy określaniu zapotrzebowania na wodę można korzystać ze wzorów (jednak nie uwzględniają one, np. indywidualnego tempa pocenia się, czy panujących warunków środowiskowych):
Zapotrzebowanie na wodę = 1 ml wody / 1 kcal wartości energetycznej diety. Zapotrzebowanie na wodę = 30 ml wody / 1 kg masy ciała
Wybierać do picia (w pracy i poza nią) przede wszystkim wodę:
-
- ”Czysta” woda (bez dodatków) poprawia stan nawodnienia organizmu; nie dostarcza kalorii i cukrów
- Wybierając wodę należy kierować się zarówno zawartością składników mineralnych (nie każda woda jest dla każdego), jak również swoimi preferencjami (np. dodatek cytrusów, mięty, ; NIE ZALECA SIĘ dodawania cukru, słodkich syropów itp.) (Tabela).
- „Najbezpieczniejsze” wody (do picia na co dzień, dla każdego) – woda źródlana i
- Wody średnio i wysokozmineralizowane – dostarczają składniki mineralne, m.in. tracone z potem, ale nie są polecane dla każdego (np. ostrożnie u osób z chorobami układu krążenia czy chorobami nerek).
- Woda gazowana jest niezalecana dla osób np. z nadkwasotą, wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz chorobami gardła i strun głosowych.
- Podczas pracy w wysokiej temperaturze lepiej wybierać schłodzone (ale nie zimne) napoje, a w niskiej – cieplejsze.
- Kawa spożywana regularnie w umiarkowanych ilościach (do 400 mg/dobę; 1-4 filiżanki/dobę) nie zwiększa ryzyka odwodnienia, a nawet może być elementem prozdrowotnej
Pamiętać, że nie tylko napoje dostarczają wodę, ale także produkty spożywcze/potrawy:
-
- W diecie należy uwzględniać odpowiednią ilość owoców i warzyw (mają dużą zawartość wody).
- Nie powinno się opuszczać posiłków (zwłaszcza w pracy) – oprócz wody dostarczają składników mineralnych (np. tych, które są tracone wraz z potem).
- Znaczna część napojów jest wypijana podczas posiłków.
Spożywać płyny w mniejszej ilości na raz, ale częściej:
-
- Butelkę (lub szklankę) z wodą trzymać w zasięgu
- Nie powinno się spożywać na raz płynów w ilości znacznie przekraczającej maksymalne wydalanie wody przez nerki, które wynosi 0,7-1,0 l/godz.
Źródło materiały CIOP i PIB
najbliższe szkolenia z prawa pracy
SYSTEM UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH I ZDROWOTNYCH |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
22.11.2024 |
Zobacz więcej |
Czas pracy – ewidencja i grafiki czasu pracy |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
26.11.2024 |
Zobacz więcej |
Czas pracy i urlopy pracownicze |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
29.11.2024 |
Zobacz więcej |
KURS SPECJALISTA DS. KADR I WYNAGRODZEŃ Z KODEM ZAWODU |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
17.01.2025 |
Zobacz więcej |
Zobacz też: