– dodawanie do środków spożywczych jednego lub kilku składników odżywczych, niezależnie od tego, czy naturalnie występują one w tym środku spożywczym, czy nie, w celu zapobiegania niedoborom lub korygowania niedoborów tych składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zobacz także
Cyjan (CN)2
– bezbarwny gaz o charakterystycznym zapachu gorzkich migdałów, silnie trujący, dobrze rozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym. Spalając się, daje charakterystyczny, niebieski płomień o czerwonej otoczce. Cyjan ze względu na brak wodoru daje bardzo wysoką temperaturę spalania w tlenie, wynoszącą ok. 4000°C. Laboratoryjnie można otrzymać go przez rozkład cyjanku rtęci lub reakcję jonów miedzi z […]
PRACOWNIK ZATRUDNIONY NA STANOWISKU Z MONITOREM EKRANOWYM
każda osoba zatrudniona przez pracodawcę, w tym praktykant i stażysta, użytkująca w czasie pracy monitor ekranowy co najmniej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy. Według rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz. U. nr 148, poz. 973).
ZABURZENIE ELEKTROMAGNETYCZNE
– dowolne zjawisko elektromagnetyczne, które może obniżyć jakość działania urządzeń. Według ustawy z dnia 13 kwietnia 2007 r. o kompatybilności elektromagnetycznej