– określenie niezawodności człowieka. Jest to metoda oceny ryzyka zawodowego, pozwalająca na określenie niezawodności człowieka w zadaniach operatorskich. W metodzie TESAO zakłada się, że prawdopodobieństwo błędu operatora jest funkcją charakterystyki czynności wykonywanej przez operatora, stresu spowodowanego czasem jaki ma operator na wykonanie zadania, wiedzy i wykształcenia operatora, stresu związanego z zagrożeniem po popełnieniu błędu oraz czynników środowiska pracy, w tym warunków ergonomicznych. Prawdopodobieństwo to określa wyrażenie: P = K1 x K2 x K3 x K4 x K5, gdzie: K1 – współczynnik typu czynności operatora, K2 – współczynnik stresu związanego z czasem wykonywania zadania, K3 – współczynnik wiedzy i wykształcenia operatora, K4 – współczynnik stresu związanego z zagrożeniem po popełnieniu błędu, K5 – współczynnik czynników środowiska pracy. Według Nowoczesne metody zarządzania bezpieczeństwem. Ocena ryzyka w aspekcie zarządzania bezpieczeństwem. Materiały szkoleniowe Ośrodka Szkolenia Państwowej inspekcji Pracy. Wrocław 2000 r.
Zobacz także
UMYŚLNOŚĆ
– w rozumieniu przepisów o świadczeniach przysługujących w razie wypadku przy pracy oznacza takie zachowanie się pracownika, które on okazuje, przewidując skutki, jakie wynikają z jego zachowania i skutki te chce wywołać. Umyślność może polegać na zamierzonym podjęciu działania sprzecznego z obowiązkami pracownika lub na zamierzonym powstrzymaniu się od działania, mimo że istnieje obowiązek czynnego […]
OCHRONY OCZU I TWARZY
– środki chroniące oczy i twarz pracownika przed działaniem czynników szkodliwych występujących na stanowiskach pracy. Można je podzielić na: okulary ochronne, gogle ochronne, osłony twarzy, tarcze ochronne, kaptury ochronne.
ŚRODEK SPOŻYWCZY ZAFAŁSZOWANY
–– środek spożywczy, którego skład lub inne właściwości zostały zmienione, a konsument nie został o tym poinformowany w sposób określony w przepisach rozporządzenia nr 1169/2011, albo środek spożywczy, w którym zostały wprowadzone zmiany mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości; środek spożywczy jest środkiem spożywczym zafałszowanym, w szczególności jeżeli: a) dodano do niego substancje zmieniające […]