– najniższa temperatura, w której następuje samorzutne, nieinicjowane z zewnątrz zapalenie wytworzonej mieszaniny z powietrzem pod ciśnieniem atmosferycznym równym 1013,25 hPa. Temperatura samozapłonu jest podstawowym parametrem branym pod uwagę przy zaliczaniu substancji do odpowiedniej klasy temperaturowej, która określa maksymalną temperaturę powierzchni urządzeń mogących kontaktować się z dana substancją. Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe w środowisku pracy, ODDK Gdańsk 2006 r.
Zobacz także
PODSTAWOWA OCHRONA PRZECIWPORAŻENIOWA
– ma zapobiegać bezpośredniemu albo poprzez łuk elektryczny: a) zetknięciu się człowieka z przewodzącymi częściami obwodu elektrycznego, b) przedostaniu się napięcia na części przewodzące nie należące do obwodu elektrycznego. Do środków ochrony podstawowej należą: a) izolacja podstawowa, b) osłony, c) przeszkody, d) uniedostępnienie. Według E. Musiał, Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, […]
TEREN PRZYLEGŁY
– pas terenu wokół obiektu, o szerokości równej minimalnej dopuszczalnej odległości od innych obiektów z uwagi na wymagania bezpieczeństwa pożarowego określone w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690, z 2003 r. Nr 33, poz. […]
JAKOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA ŻYWNOŚCI
– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).