– to postępowanie organów urzędowej kontroli żywności i innych podmiotów realizujących zadania z zakresu bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
INSPEKTOR ds. SUBSTANCJI I PREPARATÓW CHEMICZNYCH
– centralny organ administracji rządowej zajmujący się m. in. oceną ryzyka stwarzanego przez substancje chemiczne i preparaty oraz gromadzeniem i udostępnianiem danych o tych substancjach. Organem odwoławczym jest minister ds. zdrowia. Według ustawy z dnia 11 stycznia 2001 r. o substancjach i preparatach chemicznych. (tekst jedn. Dz. U. z 2009 r. nr 152, poz. 1222)
WENTYLACJA MECHANICZNA
– jest to zorganizowany ruch powietrza wywołany przez urządzenia mechaniczne. Rozróżnia się dwa rodzaje wentylacji mechanicznej zależnie od usytuowania elementów nawiewnych i wywiewnych: a) wentylacja ogólna, b) wentylacja miejscowa.
ZIEMIA ODNIESIENIA
– dowolny punkt na powierzchni albo w głębi ziemi, którego potencjał nie zmienia się pod wpływem prądu przepływającego przez rozpatrywany uziom lub uziomy. Według www.elektryk.zst.edu.pl