– to postępowanie organów urzędowej kontroli żywności i innych podmiotów realizujących zadania z zakresu bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
UZIEMIENIE
– 1) polega na tym, że część urządzenia łączy się z ziemią. Najczęściej spotyka się dwa rodzaje uziemień: a) uziemienie robocze, jeżeli łączy się z ziemią jakiś punkt obwodu elektrycznego, b) uziemienie ochronne, jeśli uziemia się, dla celów ochrony przeciwporażeniowej, części nie należące do obwodu elektrycznego. Według E. Musiał, Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych, Wydawnictwa […]
FREONY
– pochodne fluorowochlorowe metanu i etanu. Najważniejszym jest tzw. freon 12 CCl2F2 – stosowany jest m.in. jako czynnik chłodzący w chłodziarkach i jako rozpuszczalnik. W stanie gazowym nie jest wybuchowy. Główny „winowajca” tzw. dziury ozonowej w stratosferze.
KAPTUR OCHRONNY
– chroni przed zetknięciem rąk z zębami piły oraz przed odpryskami i trocinami. Powinien on osłaniać od góry dostęp do zębów piły wystających ponad przecinane drewno. Nie powinien być szerszy niż 60 mm, aby nie zasłaniał materiału.