– miara natężenia przepływu światła, tzn. strumień promieniowania o długości fal zawartych w przedziale 380 – 760 nanometrów, poprawiony na zależność od długości fali czułości oka ludzkiego. Jest mierzony względem emisji ze standardowego źródła , zazwyczaj w lumenach. Według A. Isaacsa Słownik fizyki, Prószyński i S-ka, 1999 r.
Zobacz także
CZYNNIK SZKODLIWY
– to czynnik, którego oddziaływanie może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia człowieka. W zależności od poziomu oddziaływania lub innych warunków czynnik szkodliwy może stać się czynnikiem niebezpiecznym.
WYSOKOŚĆ BUDYNKU
– mierzy się od poziomu terenu przy najniżej położonym wejściu do budynku lub jego części, znajdującym się na pierwszej kondygnacji nadziemnej budynku, do górnej powierzchni najwyżej położonego stropu, łącznie z grubością izolacji cieplnej i warstwy ją osłaniającej, bez uwzględniania wyniesionych ponad tę płaszczyznę maszynowni dźwigów i innych pomieszczeń technicznych, bądź do najwyżej położonego punktu stropodachu […]
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
– ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594).