– to jedno danie gorące, o wartości kalorycznej około 1000 kcal, zawierające około 50-55 % węglowodanów, 30-35 % tłuszczów oraz 15 % białek. Zatrudnianie pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych zobowiązuje pracodawcę do bezpłatnego zapewnienia im posiłków profilaktycznych. Według rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279,Dz.U. 2019 poz. 1160).
Zobacz także
KALKULATOR RYZYKA
– metoda oceny ryzyka zawodowego. Jest to metoda, w której wartościowanie ryzyka następuje na podstawie szacowania trzech parametrów ryzyka tj. prawdopodobieństwa zdarzenia, ekspozycji na zagrożenie i skutków jakie może spowodować zagrożenie. W metodzie tej wyniki badań statystycznych parametrów nanoszone są na nomogram, na który nanoszone są również kategorie wartości ryzyka. Według Nowoczesne metody zarządzania bezpieczeństwem. […]
MODEL ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY
– Elementy modelu to: zaangażowanie kierownictwa oraz polityka bhp, planowanie, wdrażanie i funkcjonowanie, sprawdzenie oraz działania korygujące i zapobiegawcze, przegląd wykonywany przez kierownictwo, ciągłe doskonalenie. Model ten jest oparty na koncepcji ciągłego doskonalenia, tj. procesie usprawniania systemu zarządzania w celu osiągnięcia poprawy wszystkich działań związanych z bhp, zgodnie z określoną polityką bezpieczeństwa i higieny pracy […]
GŁÓWNA SZYNA (ZACISK) WYRÓWNAWCZA GSW
– szyna (zacisk) przeznaczona do przyłączenia przewodów ochronnych oraz przewodów połączeń wyrównawczych. GSW może być podłączona z głównym przewodem uziemiającym poprzez GSU. GSW występuje również w instalacjach z nieuziemionymi połączeniami wyrównawczymi. Według PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki.