– podstawowa jednostka funkcjonalna i organizacyjna oddziału lub pododdziału działająca według kryterium płci, wieku lub wymagań epidemiologicznych, obsługiwana przez jeden zespół pielęgniarski; w szczególnych przypadkach odcinek pielęgnacyjny może być organizowany w zależności od innych wymagań specjalnych, takich jak progresja w postępowaniu leczniczym bez uwzględnienia czynnika płci, wieku lub specjalności medycznej. Według rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 10 listopada 2006 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej (Dz. U. Nr 213, poz. 1568 z późn. zm.).
Zobacz także
JAKOŚĆ ZDROWOTNA ŻYWNOŚCI
– ogół cech i kryteriów, przy pomocy których charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
WYRÓB BUDOWLANY
– rzecz ruchoma, bez względu na stopień jej przetworzenia, przeznaczona do obrotu, wytworzona w celu zastosowania w sposób trwały w obiekcie budowlanym, wprowadzana do obrotu jako wyrób pojedynczy lub jako zestaw wyrobów do stosowania we wzajemnym połączeniu stanowiącym integralną całość użytkową i mająca wpływ na spełnienie wymagań podstawowych, o których mowa w art. 5 ust. […]
WENTYLACJA
– wymiana powietrza odbywająca się samoczynnie lub za pomocą urządzeń mechanicznych. Zadaniem urządzeń wentylacyjnych jest ciągła lub okresowa wymiana powietrza w pomieszczeniach, w których w wyniku stosowanych procesów technologicznych wydzielają się szkodliwe gazy, pary lub pyły, a także gdy maszyny i urządzenia są źródłem promieniowania cieplnego. W zależności od czynnika wywołującego ruch powietrza wentylację można […]