– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
WYPADEK CIĘŻKI
– jest to wypadek, w wyniku którego nastąpiło ciężkie uszkodzenie ciała, a mianowicie: utrata wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia lub inne uszkodzenia ciała albo rozstrój zdrowia, naruszające podstawowe funkcje organizmu, a także choroba nieuleczalna lub zagrażająca życiu, trwała choroba psychiczna, trwała całkowita niezdolność do pracy w zawodzie albo trwałe poważne zeszpecenie lub zniekształcenie ciała. Według […]
OZON (O3)
– odmiana alotropowa tlenu. Gaz powstający przy wyładowaniach elektrycznych, procesach utleniania i odparowywania. Temperatura topnienia – 192,7°C. Zawartość ozonu w powietrzu świadczy o czystości powietrza. Jednak przy zawartości przekraczającej 0,2 mg/m³ może drażnić drogi oddechowe. Niedobory ozonu w atmosferze powodują nadmierne przenikanie promieni ultrafioletowych UV, co jest przyczyną zmian klimatycznych (efekt cieplarniany), szkodliwie działając na […]
CZYNNIKI CHEMICZNE
– 1) to gazy, rozpuszczalniki przemysłowe, materiały pędne, smary, polimery syntetyczne itp. substancje mogące spowodować zatrucia i inne zachorowania. Ich negatywne oddziaływanie na organizm to domena patologii przemysłowej. Według rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzenia badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń […]