– 1) Do każdej maszyny wprowadzanej na rynek powinna być dołączona instrukcja zawierająca informacje: ujęte w oznaczeniu maszyny (zob.), ale bez numeru fabrycznego; ułatwiające konserwację maszyny, w tym podające adres serwisu i importera; o przewidywanym zastosowaniu maszyny (w tym także o takich zastosowaniach, których w sposób racjonalny można od tej maszyny oczekiwać); o stanowisku lub stanowiskach roboczych, które może zajmować operator; dotyczące bezpiecznego oddawania do eksploatacji, użytkowania i przemieszczania maszyny – z podaniem jej masy i części, jeżeli maszyna ma być transportowana osobno, a także zasad jej montażu i demontażu, regulacji i konserwacji, obsługi i napraw; dane dotyczące emitowanego hałasu i przenoszonych drgań. W koniecznych przypadkach instrukcja powinna także zawierać: informacje o niedopuszczalnych sposobach użytkowania maszyny; informacje niezbędne do bezpiecznego użytkowania maszyny w atmosferze zagrożonej wybuchem; wskazówki szkoleniowe; podstawowe charakterystyki narzędzi, które mogą być stosowane w maszynie; wymagania w zakresie instalowania i montażu, a w szczególności np. dotyczące zalecanych tłumików drgań oraz rodzaju i masy płyt fundamentowych oraz np. warunki i metody pomiaru hałasu. Według rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 21 października 2008 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla maszyn (Dz. U. nr 199, poz.1228).2) dokument zawierający opis wszystkich możliwych etapów pracy i obsługi maszyny (np. montaż, eksploatacja, regulacja, remont itp.) na których mogą wystąpić zagrożenia oraz sposoby uniknięcia lub zminimalizowania tych zagrożeń; powinna być sporządzona w języku kraju użytkownika maszyny. Według Dyrektywy Maszynowej 98/37/WE z 22.06.1998 r. (Dz. Urz. WE, nr L 207/1 z 23.07.1998 r.)
Zobacz także
WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI
– dodawanie do środków spożywczych jednego lub kilku składników odżywczych, niezależnie od tego, czy naturalnie występują one w tym środku spożywczym, czy nie, w celu zapobiegania niedoborom lub korygowania niedoborów tych składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
NAPOJE PROFILAKTYCZNE
– pracodawca jest zobowiązany zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym: w mikroklimacie gorącym, gdy wskaźnik WBGT wynosi powyżej 25°C; w mikroklimacie zimnym, gdy tzw. wskaźnik siły chłodzącej powietrza WCI jest wyższy niż 1000; przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C; przy pracach wymagających dużego wysiłku fizycznego, powodującego efektywny wydatek energetyczny organizmu […]
CZAS PROWADZENIA
– czas kierowania pojazdem od momentu uruchomienia silnika do momentu jego zatrzymania, z uwzględnieniem chwilowych postojów, w szczególności zatrzymania się pojazdu na światłach, na przejeździe kolejowym. Według ustawy z 24 sierpnia 2001 r. o czasie pracy kierowców. (Dz. U. Nr 123, poz. 1354).