– system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point), zwany „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych. Przepisy dotyczące systemu HACCP obowiązują od 1 stycznia 2004 r. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
EFEKT TERMICZNY
– efekt szkodliwy biologicznie spowodowany lokalnym przegrzaniem części ciała lub całego organizmu na skutek absorpcji energii wytworzonej przez pola elektromagnetyczne. Występuje głównie w zakresie rezonansowym i mikrofalowym. Bardzo niebezpieczny dla niedostatecznie ukrwionych części ciała, jak np. gałki oczne czy jądra u mężczyzny. Przy dużych gęstościach mocy może dochodzić do wewnętrznych wylewów, zakłóceń hormonalnych oraz efektów […]
DZIAŁANIA RATOWNICZE
– każda czynność podjęta w celu ochrony życia, zdrowia i mienia, a także likwidacji źródła powstawania pożaru, klęski żywiołowej lub innego miejscowego zagrożenia. Według ustawy o ochronie przeciwpożarowej ((Dz. U. z 2009 r. Nr 178, poz. 1380) oraz ustawy z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym. ( Dz. U. Nr 191 poz. […]
ŁADUNEK CAŁKOWITY
– to ładunek pochodzący od jednego nadawcy, mającego wyłączne prawo do wykorzystania pojazdu lub dużego kontenera, a wszystkie czynności załadunkowe i rozładunkowe wykonywane są zgodnie z instrukcjami nadawcy lub odbiorcy. Według oświadczenia rządu polskiego z dnia 16 stycznia 2009 r. w sprawie wejścia w życie zmian do załączników A i B Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego […]