– metoda oceny ryzyka zawodowego. Jest to metoda wartościowania ryzyka, w której szacowane parametry ryzyka przedstawione są w formie grafu. Za parametry ryzyka przyjmowane są: wielkość szkód (strat) jakie może spowodować zagrożenie, czas występowania zagrożenia (ekspozycji), możliwości zastosowania ochrony przed zagrożeniem i prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanego zdarzenia. Według Nowoczesne metody zarządzania bezpieczeństwem. Ocena ryzyka w aspekcie zarządzania bezpieczeństwem. Materiały szkoleniowe Ośrodka Szkolenia Państwowej inspekcji Pracy. Wrocław 2000 r.
Zobacz także
WZORCOWANIE (kalibracja)
– czynności ustalające relację między wartościami wielkości mierzonej wskazanymi przez przyrząd pomiarowy a odpowiednimi wartościami wielkości fizycznych, realizowanymi przez wzorzec jednostki miary.
CEL OGÓLNY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY
– cel będący efektem działań w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, wynikający z polityki w tym zakresie, który organizacja (np. zakład pracy) ustaliła do osiągnięcia. Według PN-N-18001 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wymagania.
PRACE SZCZEGÓLNIE UCIĄŻLIWE I SZKODLIWE DLA ZDROWIA KOBIET
– są to prace ujęte w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 3 kwietnia 2017 r. w sprawie wykazu prac uciążliwych, niebezpiecznych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet w ciąży i kobiet karmiących dziecko piersią Dz.U. 2017 poz. 796 Zakaz zatrudniania przy pracach zamieszczonych w wykazie – zawarty w art. 176 Kp. – ma charakter prawa bezwzględnego, […]