– to przepisy ustalone przez właściwe instytucje Unii Europejskiej, które w zakresie zawartych w nich celów są wiążące dla każdego wskazanego państwa członkowskiego, lecz które pozostawiają władzom krajowym swobodę w zakresie wyboru form i metod ich wprowadzania. Według oświadczenia rządu polskiego z dnia 16 stycznia 2009 r. w sprawie wejścia w życie zmian do załączników A i B Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR), sporządzonej w Genewie dnia 30 września 1957 r. (Dz. U. Nr 27, poz. 162).
Zobacz także
JAKOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA ŻYWNOŚCI
– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
ZAGROŻENIE WYPADKOWE
– jest to sytuacja związana z określonym: a) stanem rzeczy (maszyn, urządzeń, przedmiotów, promieniowaniem itp.), b) stanem organizacji pracy ogólnej i stanowiska pracy, c) stanem człowieka (stan psychofizyczny, położenie jego części ciała, szybkości ruchu, zachowanie, reagowanie). Zagrożenie może trwać długo i nie powodować zdarzenia wypadkowego lub wypadku urazowego w pracy. Zagrożenie bierne może się aktywizować […]
EUROPEJSKA AGENCJA CHEMIKALIÓW
– to centralny organ UE, którego zadaniem jest zapewnienie skutecznego zarządzania na szczeblu wspólnotowym technicznymi, naukowymi i administracyjnymi aspektami określonymi w rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1907/2006 z dnia 18 grudnia 2006 r. Według ustawy z dnia 11 stycznia 2001 o substancjach i preparatach chemicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 152, […]