– działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną, zgodnie z jej przeznaczeniem. GMP odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).
Zobacz także
NATĘŻENIE OŚWIETLENIA
– normatywny wskaźnik przy oświetleniu sztucznym (jasność). Jest to stosunek strumienia świetlnego, padającego na elementarne pole powierzchni otaczające dany punkt do tego pola. Jednostką natężenia jest luks (lx). Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy ODDK, Gdańsk 2006 r.
CZŁONKOWIE RODZINY PRACOWNIKA LUB RENCISTY UPRAWNIENI DO RENTY RODZINNEJ
– małżonek, dzieci własne i przysposobione, pasierbowie, wnuki, rodzeństwo, rodzice, osoby przysposabiające, ojczym i macocha. Według ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167 poz. 1322).
KONTENER DUŻY
– to kontener nie odpowiadający definicji małego kontenera i – w rozumieniu przepisów CSC – kontener o takiej wielkości, że powierzchnia wyznaczona czterema zewnętrznymi dolnymi narożami jest równa co najmniej 14 m2 (150 stóp kwadratowych) lub 7 m2 (75 stóp kwadratowych), jeżeli jest wyposażony w górne naroża zaczepowe. Według oświadczenia rządu polskiego z dnia 16 stycznia 2009 […]