Aż 53 proc. pracowników je posiłki w samotności, a 20 proc. nie przerywa nawet pracy na czas lunchu. Według danych Eurostatu, polscy pracownicy spędzają średnio 41,1 godziny tygodniowo w miejscu pracy. Z tego powodu ważne jest, w jaki sposób pracownik dba o swoje odżywianie w trakcie pracy, co ma bezpośredni wpływ na jego stan zdrowia. Trudności związane z utrzymaniem zdrowej diety wynikają z różnorodnych czynników, zależnych od indywidualnej sytuacji, świadomości i postawy pracownika.
Polacy jedzą w samotności – jak to zmienić?
Według najnowszego raportu Antal i Sodexo zatytułowanego „Jak Polacy jedzą w pracy”, nieco ponad 50% pracowników spożywa posiłki w miejscu pracy w samotności. Szczególnie wśród menedżerów i dyrektorów odsetek tych, którzy jedzą sami, wynosi około 60%. Zauważalny jest wzrost tendencji do jedzenia w samotności na wyższych szczeblach zawodowych, co może być wynikiem presji i specyficznych wymagań stawianych liderom.
Decyzja o spożywaniu posiłków w samotności może być podyktowana różnorodnymi czynnikami, z których wiele może wynikać z atmosfery panującej w miejscu pracy. W przypadku braku harmonijnych relacji w zespole pracownicy często decydują się na spędzanie przerwy lunchowej w pojedynkę, zamiast w towarzystwie swoich koleżanek i kolegów.
Ile posiłków spożywamy w pracy?
Z danych zawartych w informacji prasowej wynika, że około połowa badanych pracowników spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch w miejscu pracy. Warto jednak zaznaczyć, że co dziesiąty respondent nie spożywa żadnego posiłku w trakcie pracy. Taka sytuacja występuje najczęściej wśród dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych zazwyczaj sięga również po przekąski w trakcie pracy, przy czym menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do pracowników na niższych stanowiskach.
Przedstawione dane rysują fascynujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widoczny jest wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej decydują się na spożywanie głównego posiłku w miejscu pracy.
Biuro a dom: gdzie odżywiamy się lepiej?
Z danych zawartych w informacji prasowej wynika, że około połowa badanych pracowników spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch w miejscu pracy. Warto jednak zaznaczyć, że co dziesiąty respondent nie spożywa żadnego posiłku w trakcie pracy. Taka sytuacja występuje najczęściej wśród dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych zazwyczaj sięga również po przekąski w trakcie pracy, przy czym menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do pracowników na niższych stanowiskach.
Przedstawione dane rysują fascynujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widoczny jest wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej decydują się na spożywanie głównego posiłku w miejscu pracy.
źródło:portal prawo.pl
najbliższe szkolenia z zakresu prawa pracy
SYSTEM UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH I ZDROWOTNYCH |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
22.11.2024 |
Zobacz więcej |
Czas pracy – ewidencja i grafiki czasu pracy |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
26.11.2024 |
Zobacz więcej |
Czas pracy i urlopy pracownicze |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
29.11.2024 |
Zobacz więcej |
KURS SPECJALISTA DS. KADR I WYNAGRODZEŃ Z KODEM ZAWODU |
Szkolenie zdalne/wideokonferencja |
17.01.2025 |
Zobacz więcej |
Zobacz też: