1 na 10 pracowników nie je ani jednego posiłku w pracy - badanie

1-na-10-pracownikow-nie-je-ani-jednego-posilku-w-pracy

Aż 53 proc. pracowników je posiłki w samotności, a 20 proc. nie przerywa nawet pracy na czas lunchu. Według danych Eurostatu, polscy pracownicy spędzają średnio 41,1 godziny tygodniowo w miejscu pracy. Z tego powodu ważne jest, w jaki sposób pracownik dba o swoje odżywianie w trakcie pracy, co ma bezpośredni wpływ na jego stan zdrowia. Trudności związane z utrzymaniem zdrowej diety wynikają z różnorodnych czynników, zależnych od indywidualnej sytuacji, świadomości i postawy pracownika.

Polacy jedzą w samotności - jak to zmienić?

Według najnowszego raportu Antal i Sodexo zatytułowanego „Jak Polacy jedzą w pracy”, nieco ponad 50% pracowników spożywa posiłki w miejscu pracy w samotności. Szczególnie wśród menedżerów i dyrektorów odsetek tych, którzy jedzą sami, wynosi około 60%. Zauważalny jest wzrost tendencji do jedzenia w samotności na wyższych szczeblach zawodowych, co może być wynikiem presji i specyficznych wymagań stawianych liderom.

Decyzja o spożywaniu posiłków w samotności może być podyktowana różnorodnymi czynnikami, z których wiele może wynikać z atmosfery panującej w miejscu pracy. W przypadku braku harmonijnych relacji w zespole pracownicy często decydują się na spędzanie przerwy lunchowej w pojedynkę, zamiast w towarzystwie swoich koleżanek i kolegów.

Ile posiłków spożywamy w pracy?

Z danych zawartych w informacji prasowej wynika, że około połowa badanych pracowników spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch w miejscu pracy. Warto jednak zaznaczyć, że co dziesiąty respondent nie spożywa żadnego posiłku w trakcie pracy. Taka sytuacja występuje najczęściej wśród dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych zazwyczaj sięga również po przekąski w trakcie pracy, przy czym menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do pracowników na niższych stanowiskach.

Przedstawione dane rysują fascynujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widoczny jest wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej decydują się na spożywanie głównego posiłku w miejscu pracy.

Biuro a dom: gdzie odżywiamy się lepiej?

Z danych zawartych w informacji prasowej wynika, że około połowa badanych pracowników spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch w miejscu pracy. Warto jednak zaznaczyć, że co dziesiąty respondent nie spożywa żadnego posiłku w trakcie pracy. Taka sytuacja występuje najczęściej wśród dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych zazwyczaj sięga również po przekąski w trakcie pracy, przy czym menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do pracowników na niższych stanowiskach.

Przedstawione dane rysują fascynujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widoczny jest wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej decydują się na spożywanie głównego posiłku w miejscu pracy.

źródło:portal prawo.pl

najbliższe szkolenia z zakresu prawa pracy

Zobacz też:

bhp i ppoz seka sa 100x40szkolenia zawodowe seka sa 100x40prawo pracy i ubezpieczen spolecznych seka sa 100x40kursy komputerowe seka sa 100x40pierwsza pomoc seka sa 100x40ochrona srodowiska seka sa 100x40rekrutacje i zatrudnienie seka sa 100x40szkolenia miekkie seka sa 100x40 kursy metodyczne seka sa 100x40srodki ochrony roslin seka sa 100x40rachunkowosc i finanse seka sa 100x40prawo zamowien publicznych seka sa 100x40

Pobierz najnowsze wydanie magazynu SEKA
Zobacz także
Wyszukiwarka szkoleń
Znajdź szkolenie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.